Informācija

Burunduki

Burunduki


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Burunduki ir daļa no vāveres ģimenes un pieder pie grauzēju ģints. Tas ir Āzijas (Sibīrijas) burunduks.

Bagāžnieku svars atkarībā no piederības jebkurai sugai svārstās no trīsdesmit līdz simt divdesmit gramiem. Burunduki var svārstīties no pieciem līdz piecpadsmit centimetriem, un viņu aste ir no septiņiem līdz divpadsmit centimetriem.

Burunduki ir aktīvi dienas laikā. Šo dzīvnieku pazemes mājoklis (tas ir stingri personīgs, jo divi burunduki nekad nenonāks vienā ligzdā), kā likums, ir vienkārša struktūra un sastāv no divām kamerām. Burunduku galvenais ēdiens ir augu sēklas, taču tās var ēst arī dzīvnieku barību. Pīrādziņiem ir ļoti svarīgi sagatavot ēdienu ziemas sezonai, ko veic augustā.

Tūlīt pēc ziemas guļas iznākšanas burunduki sāk rutēt. Mēnesī pēc pārošanās piedzimst no četriem līdz desmit mazuļiem, kas pēc diviem mēnešiem var labi radīt neatkarīgu dzīvesveidu. Burkānu mūža ilgums ir vidēji divi līdz trīs gadi.

Šie dzīvnieki pārnēsā apmēram astoņus bīstamu slimību patogēnus. Šīs slimības ir, piemēram, ērču encefalīts un toksoplazmoze. Burunduks bieži kļūst par personas mājdzīvnieku. Būra obligāts atribūts (tam jābūt metālam) ir ritenis.

Interesants fakts ir tas, ka dzīvnieks ieguva savu vārdu īpašās skaņas dēļ, ko tas rada pirms lietus, kas atgādina vārdu "burunduks".

Slavu burundukiem ieguva arī multfilmas varoņi Čips un Dale un filma "Alvins un burunduki" (2007). Un Krasnoturinskas un Volčanskas pilsētām, kas atrodas Sverdlovskas apgabalā, emblēmās ir burunduka attēls.

Burunduks izskatās pēc vāveres. Šādu analoģiju var izdarīt, ja pievēršat uzmanību burunduku un vāveru parādīšanās brīdim, kamēr ar ģimenes saitēm burunduks tomēr ir tuvāk murkšķiem un gopēniem (pēc analoģijas ar tiem tai ir vaigu maisiņi, kurus burunduki izmanto mazu pārtikas porciju pārvadāšanai). Burkānu ķermeņa struktūra ir diezgan "arborēta" - tie nav ļoti gari spīles, kā arī ievērojamas atšķirības priekšējo un pakaļējo kāju garumā.

Sibīrijas burunduks ir vienīgais Eirāzijas burunduku pārstāvis. Tā ir patiesība. Tās ķermeņa garums sasniedz septiņpadsmit centimetrus, bet astes - trīspadsmit centimetrus. Aste vienmēr ir vairāk nekā puse no ķermeņa garuma. Sibīrijas burunduku kažokādas nav garas, un vasaras kažokādas gandrīz neatšķiras no ziemas kažokādām. Ķermeņa augšdaļas kažokāda ir sarkanīgi pelēkā krāsā, un piecas šauras tumšas svītras ir krustotas ar gaišākām. Kažokādu krāsa uz dzīvnieka vēdera ir balta.

Sibīrijas burunduku izplatības laukums ir diezgan liels. Āzijas burunduki apdzīvo visu Eirāzijas taigas zonu - tomēr vislielākais burunduku blīvums ir novērots Primorskas teritorijas ciedra lapu koku mežos. Tas ir vislabvēlīgākajos gados viena kvadrātkilometra teritorijā, kurā var dzīvot līdz divsimt vai trīssimt šiem dzīvniekiem.

Burunduki ir aktīvi dienas laikā. Kaut arī burunduki pavada ievērojamu laiku uz zemes, viņi diezgan labi kāpj kokos. Šo dzīvnieku patversmes ir vienkārši aprīkotas seklas urvas. Kas attiecas uz dobēm, burunduki tos tik bieži neuzskata par patvērumu. Iemesls tam ir tieši virszemes dzīvesveida pārsvars indivīdos. Ja tals kļūst par šo dzīvnieku dzīvesvietu, tad viņi vispār nerok caurumus. Šajā gadījumā ligzda apmetas tukšumos starp akmeņiem.

Burunduku pazemes mājokļiem ir vienkārša struktūra. Protams, šis spriedums ir ļoti relatīvs. Šādā mājoklī, kā likums, ir divas šūnas. Pirmais ir ligzdojošais, kas ir pilns ar sausām lapām un zāli. Otrais ir pieliekamais. Šeit burunduki glabā savus krājumus. Šādiem dzīvnieku pazemes mājokļiem raksturīga arī mazu kloķu klātbūtne, kas kalpo kā tualete. Lai nokļūtu mājoklī, ir tikai viens veids - ejas garums ir aptuveni trīsarpus metri. Lūka bieži atrodas zem koku saknēm un ir neredzama ar neapbruņotu aci. Burkāni neaprobežojas tikai ar vienu ligzdu, tāpēc tās teritorijā ir vairāki mājokļi. Burkāni izmanto šīs urvas, lai saglabātu krājumus ziemas sezonai. Burunduki kā vasaras ligzdas var izmantot atstarpes zem kritušu koku stumbriem, dobēm pie saknēm vai sapuvušiem celmiem. Dažreiz parasta putnu novietne kļūst par patversmi burundukam.

Burunduki dzīvo vieni. Patiešām, vārds kolektīvs šajā gadījumā nekādā ziņā nav piemērots. Katrs indivīds dzīvo savā apkārtnē, un tam ir savas ligzdas. Kas attiecas uz pēdējo, divi burunduki nekad nevar atrasties viens ar otru vienā patversmē.

Burundukus raksturo sarežģīta skaņas trauksmes sistēma. Ja dzīvnieks izjūt briesmas, tas vai nu izstaro diezgan asu traci, vai arī svilpo monosilikā.

Burunduki ir nomadu dzīvnieki. Viņi ir spiesti klīst, jo nav lopbarības, piemēram, liesos gados. Jaunā vietā šie dzīvnieki rada sev pagaidu patversmes. Piemēram, Tālajos Austrumos un Austrumsibīrijā graudu lauku nogatavošanās laiks sakrīt ar burunduku migrācijas laiku uz tiem. Kalnu reģioniem raksturīga burkānu "ogu" migrācija. Protams, pēdējie ir saistīti ar laiku, kad ogas sāk nogatavoties.

Burunduku diēta ir ļoti daudzveidīga. Salīdzinoši daudzveidīga. Ievērojamu tā daļu veido savvaļas un kultivēto augu sēklas - ciedra, liepu, kļavu, pīlādžu, grīšļu sēklas. Pavasarī un vasarā uzturu dažādo zālaugu pumpuri, dzinumi un ogas. Piemēram, mellenes un brūklenes. Burunduku reidi lauksaimniecības laukos ar griķiem un kviešiem graudu nogatavošanās laikā nav nekas neparasts. Kaitējums tautsaimniecībai, ko izraisa burunduku un citu grauzēju reidi, ir jūtams. Burkāni reti iegūst iegūto ēdienu tūlīt. Šie dzīvnieki parasti piepilda vaigu maisiņus ar pārtiku un pārvieto tos uz savām urvām. Viņi jau tur mierīgā atmosfērā ēd. Interesants fakts ir tas, ka burunduki spēj ēst ne tikai augu, bet arī dzīvniekus. Tādējādi gliemenes un kukaiņus var pievienot viņu uzturā.

Augusts ir laiks, kad gatavot ēdienu. Burundukiem tas ir ļoti svarīgs periods. Šie dzīvnieki savu pieliekamais kameru sāk piepildīt ar graudiem, riekstiem, žāvētām sēnēm, ozolzīlēm, ogām. Gatavojoties ziemas sezonai, burunduki vaigu maisiņos pārvadā ēdienu. Tajā pašā laikā dzīvnieki kopā ar barību bieži dodas ļoti lielos attālumos (pat vairāk nekā vienu kilometru). Burunduku kopējais svars var sasniegt sešus kilogramus. Šādi mazu dzīvnieku kopumi bieži piesaista arī citus dzīvniekus. Tie ir viegls laupījums, piemēram, mežacūkām, sablem vai lāčiem. Ja jau ir atrasta noliktava ar nodrošinājumu, burunduks neko nevar izdarīt. Šī dzīvnieka mazais izmērs nedod viņam tiesības strīdēties ar nolaupītājiem. Zagjot, burunduks skrien blakus zaglim, izmisīgi čīkstot un raustot asti.

Burundukiem ir raksturīga tāda parādība kā ziemas guļas. Tas ir diezgan garš: tas sākas septembra beigās - novembra sākumā un beidzas tikai martā - aprīlī; ziemeļu reģionos burunduki var pārziemot septiņus mēnešus. Hibernācija ir iemesls visu dzīves procesu palēninājumam burundukā. Piemēram, burunduku elpošanas ātrums kļūst vienāds tikai ar diviem elpas vilcieniem minūtē, un dzīvnieku ķermeņa temperatūra pazeminās līdz trim līdz astoņiem grādiem.

Dzīvnieki mostas pavasara sasilšanas laikā. Šeit lieti noder vasarā gatavotie krājumi, kas ziemas guļas laikā tika turēti vienā caurumā. Parasti ziemā dzīvnieki neēd visus gatavotos krājumus, tādējādi ievērojamu daļu atstājot izsalkušam pavasarim - ja līdz tam laikam krājumi tiek sabojāti, burunduki var nomirt badā.

Burunduku riesta sākas tūlīt pēc tam, kad tie iznāk no ziemas guļas. Mātīšu "burbuļojošā" svilpe izsauc tēviņus, kuri, atbildot uz šādu aicinājumu, skrien no divu vai trīs simtu metru attāluma. Sacensības nav pabeigtas bez vīriešu cīņām. Mēnesi pēc pārošanās mātīte patversmē parādās kaili un neredzīgi mazuļi, kuru svars reti pārsniedz četrus gramus. Tumšas svītras mazuļu aizmugurē parādās jau dažas dienas pēc dzimšanas. Kucēni skaidri redz tikai līdz trīsdesmit pirmajai dzīves dienai, pēc kuras mātes vadībā viņi var atstāt caurumu un sākt apgūt apkārtējo pasauli. Burunduku patstāvīgā dzīve sākas divu mēnešu vecumā. Jauno burunduku galvenās rūpes ir krājumu savākšana ziemas sezonai, savukārt šie dzīvnieki dzimumgatavību sasniegs tikai pēc gada. Dabiskajos biotopos burkānu mūža ilgums ir vidēji divi līdz trīs gadi.

Sibīrijas burunduks ir viegls medību objekts. Šim dzīvniekam ir pietiekami daudz ienaidnieku, kas ir visi plēsēji, kas apdzīvo burunduka biotopu. Burkāni ir visu mazo kolonu (ermīnu, sableru un citu), kā arī lapsu laupījums. Bieži vien burunduka nāves cēlonis ir lācis vai drīzāk tā zobi (brīdī, kad tas rakt burunduka patversmi, meklējot barību). Putnu vidū ienaidnieki maziem dzīvniekiem galvenokārt ir vanagi un punduri.

Burundukus bieži sāk cilvēki pilsētas dzīvokļos. Turklāt šie dzīvnieki pieder pie viena no cilvēku vismīļākajiem grauzējiem, kura iemesls slēpjas neparasti skaistajā dzīvnieku apspalvojumā un viņu ikdienas aktivitātēs (nevis naktī), kā arī burunduku tīrībā. Šīs īpašības noved pie tā, ka burunduks kļūst par mājdzīvnieku. Tiesa, šie dzīvnieki nebrīvē reproducējas ļoti slikti. Zoologi pārņem kontroli pār šo procesu.

Ja cilvēks nolemj ieņemt burunduku, tad viņam ir jānodrošina šī dzīvnieka ērtākie apstākļi. Būris nekad nedrīkst būt izgatavots no koka, jo koka daļas tiek slīpētas ar neticamu ātrumu (šo problēmu atrisinās metāla būris). Bet būra iekšpusē jābūt koka priekšmetiem (tie var būt dažādi nūjas un plaukti), jo tie ir nepieciešami, lai dzīvnieks sasmalcinātu zobus. Būra platumam un garumam nevajadzētu būt mazākam par četrdesmit centimetriem, bet augstumam - par astoņdesmit centimetriem. Obligāts būra atribūts burundukam ir ritenis, kura izmēriem jābūt nedaudz mazākiem nekā vāveres gadījumā. Riteņa nepieciešamība ir izskaidrojama ar paaugstinātu dzīvnieka motorisko aktivitāti, kas neapmierinātības gadījumā novedīs pie dzīvnieka slimības. Turklāt burunduku ritenis spēlē arī emocionālu atbrīvošanos, tādējādi palīdzot izvairīties no dzīvnieka nervu sistēmas pārmērīgas slodzes. Būros jābūt padevējiem un dzeramajai bļodiņai, kā arī mājai krātuvju glabāšanai un glabāšanai (ir jāapmierina burunduka dabiskās vajadzības). Protams, nevajadzētu aizmirst par dzīvnieka veselību. Tātad, ja burunduks ir aizbēdzis un tas ir jānoķer, nekādā gadījumā nevajadzētu to satvert aiz astes (īpaši astes galu). Iemesls tam ir tas, ka burunduks, tāpat kā daudzi citi dzīvnieki, diezgan viegli nolobās no astes ādas. Pēc tam paliek tikai balsta un kustību aparāta karkass, kuru, izžūstot, burkāns sagrauj. Tādējādi aste tiks zaudēta vienreiz un uz visiem laikiem.

Burunduki ir ļoti tīri dzīvnieki. Burunduks pastāvīgi uztur "burrow" instinktu, izmantojot to pašu stūri kā tualete - ziepju trauks ar dubultu dibenu var kalpot kā paplāte. Pēdējais jāuzstāda stingri tajā vietā, kuru pats dzīvnieks ir izvēlējies pats. Īpašniekam katru dienu jāmazgā burunduku paplāte un padevēji. Jūs varat notīrīt būru, tiklīdz tas kļūst netīrs. Reizi mēnesī ir ļoti vēlams veikt vispārēju tīrīšanu dzīvnieka būrī.

Burkānu uzturam vajadzētu būt līdzīgam dabā. Tādējādi dzīvnieka uzturā jāiekļauj dažādas sēklas, sēnes, rieksti. Augu, ogu utt. Dzinumi. Lai burkānus turētu dzīvoklī, ir jāizmanto speciāli tiem paredzēta barība. Tā ir sausa (70%) un sulīga (30%) barība. Pirms burkānu apstrādes ar sulīgu ēdienu ir nepieciešams labi izskalot šo ēdienu zem tekoša ūdens. Tajā pašā laikā, protams, arī uzraugiet barības labo kvalitāti. Augļus dzīvniekiem piešķir bez mizas. Burunduku diētā vajadzētu izslēgt mandeles. Iemesls ir to sastāvā esošā ciānūdeņražskābe. Pēdējais ir ļoti bīstams dzīvniekam. Burunduki nekad neatsaka saulespuķu sēklas, auzu pārslu, pienenes, ogas un citas delikateses. Lai noteiktu, vai burunduks saņem pietiekami daudz barības, ir jāanalizē tā pagatavotās pārtikas daudzums.

Mājās esošiem burundukiem hibernācija ir reta parādība. Kamēr radinieki, kas dzīvo dabiskajā vidē, pārziemo, vietējie burunduki vienkārši kļūst mazāk aktīvi. Šajos mēnešos viņi reti pamet savu māju. Turklāt dažreiz ziemā viņi sāk demonstrēt aktivitātes, kas līdzīgas vasarai (viņi skrien un ēd). Tomēr pēc noteikta laika viņi atkal atgriežas savā patversmē un var palikt tajā ilgāk nekā divas nedēļas, neizejot.

Burundukus var mācīt ar rokām. Šajā gadījumā ļoti palīdz dzīvnieka dabiskā īpašība piegādāt preces. Šis instinkts viņu piespiež piespiedu kontaktā ar personu, kas viņam nodrošina pārtiku. Cilvēka bailes izrādās daudz mazāk nekā ēdiena instinkts, tāpēc pēc stundas barošanas no rokām burunduks pārstāj uzskatīt cilvēku par savu ienaidnieku un pielāgojas viņam. Pēc ilgstošas ​​komunikācijas burunduks kļūst gandrīz par mājdzīvnieku, kuru var izmitināt jebkurā laikā. Burunduki vienmēr neiebilst lekt zem dīvāniem un grīdas, skriet apkārt skapjiem un parasti prosa pastaigāties pa dzīvokli - tomēr, ja burunduks atrodas ārpus viņa būra, viņam vajadzētu būt īpašnieka stingrā uzraudzībā. Tas ir saistīts arī ar faktu, ka šis dzīvnieks var uzkāpt jebkur un izmēģināt visu uz zobiem. Burunduku pastaigas laikā ap dzīvokli telpā nav atļauts atrasties lietām, no kurām dzīvnieks var nokrist vai kuras viņš var nokrist pats. Turklāt uz grīdas nedrīkst būt atvērtas rozetes, vadi, ķīmiskas vielas un indīgi augi. Jums nevajadzētu regulāri ļaut dzīvniekam doties pastaigās pa dzīvokli, jo tā ātruma un veiklības dēļ burunduks vienā sekundē var izlēkt caur atvērtām durvīm vai logu un nekad neatgriezties. Turot burunduku dzīvoklī, nevajadzētu aizmirst, ka šis dzīvnieks pēc dabas ir savvaļas. Neatkarīgi no tā, cik burunduks ir pieradis pie rokām, pie pirmās izdevības tas var pareizi iekost - šī iemesla dēļ dzīvnieks jāņem no augšas. Šis vienkāršais pasākums ļauj jūsu rokām atbrīvoties no burunduka spēcīgajiem un izturīgajiem zobiem.

Burundukam ir komerciāla nozīme. Neliela komerciāla vērtība. Šajā gadījumā tiek izmantota tikai dzīvnieka āda; Burunduki tiek noķerti riesta laikā. Šajā periodā šie dzīvnieki kļūst viegli pieejami.

Burkāni ir viens no viskaitīgākajiem grauzējiem. Šis spriedums ir ļoti ticams taigas zonai. Burunduks rada ievērojamus ekonomiskus zaudējumus. Iemesls tam ir viņa vēlme iznīcināt noliktavas ar labību, meklējot pārtiku, iznīcināt labības laukos, nozagt barību no mājputnu fermām. Primorijas dienvidos burunduki nopietni kaitē dārzu un meloņu kultūrām. Un viss, lai nokļūtu tajās esošajās sēklās.


Skatīties video: NOSA NOSA BURUNDUKI (Jūlijs 2022).


Komentāri:

  1. Both

    un viss, un varianti?

  2. Kazirg

    I recommend to you to visit a site on which there are many articles on this question.

  3. Nikoran

    Jūs pieļaujat kļūdu.

  4. Juzahn

    Es apstiprinu. Tas bija un ar mani. Mēs varam sazināties par šo tēmu.

  5. Gabriel

    kāda aizkustinoša frāze :)



Uzrakstiet ziņojumu