Informācija

Jerboasa

Jerboasa


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jerboas pieder pie grauzēju kārtas zīdītāju ģimenes, kuru pārstāvji dzīvo Palaearctic stepēs, pustuksos un tuksnešos. Tādējādi šie grauzēji ir pielāgoti īpašiem dzīves apstākļiem šajās teritorijās.

Jerboas ir grauzēji, kuru ķermeņa garums svārstās no četriem līdz divdesmit sešiem centimetriem (tas ir, jerboas ir lielumā no ļoti maziem līdz vidējiem). Jerboas ir gara aste (no septiņiem līdz trīsdesmit centimetriem). Pēdējais bieži tiek apbalvots ar plakanu suku, kurai ir melnbalta krāsa. Birstīte darbojas kā stūre, kad dzīvnieks darbojas.

Galva ir diezgan liela, un kakls no ārpuses ir gandrīz nemanāms. Purns ir nedaudz truls. Ausis parasti ir noapaļotas un garas, pārklātas ar retiem matiem.

Jerboasam ir lielas acis. Džerboa mati ir ļoti mīksti un biezi. Ķermeņa augšdaļa parasti ir smilšaina vai smilšaina vai brūnganā krāsā.

Zobu skaits šiem dzīvniekiem svārstās no sešpadsmit līdz astoņpadsmit. Priekšējiem zariem ir vairākas funkcijas. Pirmkārt, tie, protams, ir nepieciešami pārtikas košļāšanai. Un, otrkārt, tiem ir galvenā loma augsnes atslābināšanā rakšanas laikā. Jau atbrīvojusies augsne, dzīvnieki grābj ar ekstremitāšu palīdzību.

Džerbozām raksturīga šāda parādība kā ziemas guļas, kurās dzīvnieki parasti gulstas septembrī, un pamostas agrā pavasarī.

Sieviešu lielo jerbozu grūtniecība ilgst apmēram divdesmit piecas dienas, pēc tam piedzimst vidēji trīs līdz seši mazuļi. Jerboas sasniedz dzimumbriedumu līdz divu gadu vecumam.

Jerboas ir spēcīgas pakaļējās ekstremitātes. Tā notiek, ka pēdējās daļas garums ir četras reizes lielāks par priekškāju garumu. Tikai dažas jerboas pārvietojas ar visām četrām ekstremitātēm, un tikai tad, ja kustība ir lēna. Lielākā daļa jerboas sugu pārvietojas tikai uz pakaļkājām. Ja kustība ir ātra, tad jerboas attālumu pārklāj ar lēcieniem, kuru garums sasniedz trīs metrus. Šī pārvietošanās metode ir iespējama, pateicoties dzīvnieka pārveidotajām pakaļējām ekstremitātēm. Šādas izmaiņas ietver: trīs vidējo metatarsālo kaulu saplūšanu vienā kaulā (sauktu par tarsu), saīsinātus sānu pirkstus (vai vispār to nav), pašas pēdas pagarināšanu. To jerboas sugu pārstāvjiem, kas dzīvo uz smiltīm, dažreiz pēdu laukums palielinās rupju matiņu dēļ. Pēdējie šajā gadījumā rada sava veida "suku" ap pēdu. Džerbou pārstāvju priekšējās kājas ir īsas. Spīles ir labi attīstītas. Turklāt pēdējās parasti ir nedaudz garākas uz pakaļkājām nekā uz priekšējām.

Astei ir liela nozīme pārvietojoties. Vai drīzāk - tā īpatnībai ir jābūt ilgajai. Astei ir liela loma lekt, kalpojot par līdzsvarotāju. Džerboa aste šajā lomā ir ļoti nepieciešama asu pagriezienu laikā ar ievērojamu ātrumu.

Lielā jerboa ir lielākais ģimenes loceklis. Pieaugušā ķermeņa garums sasniedz divdesmit sešus centimetrus. Astes garums (kas beidzas ar pūkainu pušķi) ir aptuveni trīsdesmit centimetri, kas ir 1,3 reizes garāks nekā dzīvnieka ķermenis. Lielas jerboas svars ir aptuveni trīs simti gramu. Lielas jerboas purns ir plats un nedaudz iegarens. Aizmugurējām kājām ir trīs kāju pēdas. Džerboas pārvietojas, lecot, ko veic tikai ar pakaļējo ekstremitāšu palīdzību. Dzīvnieki var sasniegt ātrumu līdz piecdesmit kilometriem stundā.

Aste nes informāciju par jerboa. Jūs varat tā teikt. Ar šī dzīvnieka asti var noteikt, vai jerboa barojas pietiekami labi. Novājinātajai jerboa ir aste ar izvirzītu skriemeļu. Labi barotai jerboai ir gandrīz apaļa aste.

Džerboas ir piemērojams tāds jēdziens kā ģeogrāfiskais demorfisms. Tas jo īpaši izpaužas šādi: jerboa muguras krāsa mainās (spilgtāka), pārejot no rietumiem uz austrumiem un no ziemeļiem uz dienvidiem, turklāt, pārejot no ziemeļiem uz dienvidiem, jerboa ausis kļūst garākas.

Lielās jerboa izplatības zona ir ierobežota ar apgabaliem ar sausu un sausu klimatu. Praksē tas tā ir, kaut arī šis dzīvnieks var pielāgoties citiem dzīves apstākļiem. Tādējādi lielā jerboa tiek izplatīta teritorijā no meža stepes līdz tuksneša zonas ziemeļu daļai (ieskaitot daļēji tuksnesi) Rietumsibīrijas dienvidos, kā arī Austrumeiropā un Kazahstānā. Lielās jerboa izplatības zonu attēlo ne tikai nepārtraukts masīvs (galvenais biotops ir teritorija no Altaja kalniem un Ob upes līdz Melnās jūras piekrastei), bet arī atsevišķi izolāti (piemēram, šāds izolāts, kura platība ir aptuveni 82 400 kvadrātkilometri, ir pieejams Tien Šanas ziemeļu pakājē). ). Galvenā izplatīšanas apgabala ziemeļu robeža lielākoties sakrīt ar meža-stepju ziemeļu robežu, un dienvidu robeža iet gar Melnās jūras ziemeļu piekrasti, gar Kaukāza pakājē, pēc tam tā no ziemeļu puses sedz Kaspijas jūru un turpina uz austrumiem.

Lielā jerboa ir plaši izplatīta. Tā dzīvotnes apstākļos tas tiešām tā ir. Tomēr tā izplatība ir ļoti nevienmērīga, kuras iemesls ir lielā jerboa dabisko dzīvotņu mainīgums, kā arī cilvēciskā faktora ietekmes palielināšanās. Runājot par pēdējo, ļoti piemērots ir šāds piemērs. Līdz 1990. gadu vidum lielās jerboa pārstāvji tikās savās dabiskajās dzīvotnēs Serpukhovas pilsētas apgabalā. Tomēr dzīvotnes iznīcināšanas dēļ šie dzīvnieki izmira šīs pilsētas tuvumā. Šī dzīvnieka blīvums un vietējo populāciju skaits palielinās, pārvietojoties no ziemeļiem uz dienvidiem.

Lielā jerboa nav ļoti svarīga cilvēkiem. Zveja šī dzīvnieka ādas sagatavošanai tika veikta Kazahstānā no 1920. līdz 1960. gadam, taču tagad tā ir pārtraukta. Iemesls tam bija fakts, ka lielā jerboa ir dabiska tularēmijas, mēra un Q drudža patogēnu nesēja. Dažiem cilvēkiem jerboa ir noteikta nozīme kā mājdzīvniekam.

Lielas jerboas raksturo ievērojams skaits dzīvotņu. Retās zāles statīvs atklātās vietās kļūst par vietu lielo jerbou populācijai to dzīvotnes ziemeļu daļā. Lauka malas, netīrumu ceļa malas, maigas gravas nogāzes utt. kļūt par jerboas atrašanās vietu viņu biotopu stepju zonā. Šie dzīvnieki apdzīvo visu tuksneša zonu, izņemot teritorijas ar kustīgām smiltīm, un tos bieži sastop arī kalnainos apgabalos līdz 1650 metru augstumā virs jūras līmeņa.

Pēc dzīves veida jerboas ir vientuļnieki. Viņi savstarpēji kontaktējas tikai vaislas sezonā. Turklāt jerboas ir aktīvas tikai naktī. Šie dzīvnieki no patversmēm nonāk virspusē apmēram pusstundu pēc saulrieta. Džerboas atgriežas savās urvās apmēram trīsdesmit līdz piecdesmit minūtes pirms saullēkta. Nakts laikā šie dzīvnieki nobrauc apmēram četrus kilometrus. Dienu jerboas izmanto kā iespēju gulēt krietni pirms nākamās nakts.

Jerboas ir ārkārtīgi piesardzīgi dzīvnieki. Pateicoties šai īpašībai, dzīvnieks nekad neatstās savu caurumu, ja viņš jūt vismazākās iespējamās briesmas.

Lielais jerboa ir labs diggers. Indivīdi, kas dzīvo uz grants un mālainajiem tuksnešiem, būvējot pazemes patversmes, sastopas ar blīvu augsni. Tievie un garie priekšējie priekšzobi ļauj jerboas tikt galā ar šo uzdevumu. Personas, kas dzīvo smilšainos tuksnešos, patversmju būvēšanai izmanto savas priekšējās ekstremitātes. Tūlīt priekšzobi tiek izmantoti tikai tad, kad, rakjot caurumu, pēkšņi nāk pāri saspiesta smiltis vai kāda auga sakne.

Jerboas aprīko sevi gan ar pastāvīgiem, gan pagaidu urbumiem. Pastāvīgās urvas ir sadalītas ziemošanas un vasaras urvās, un tām ir diezgan sarežģīta struktūra. Pagaidu urvas ir daudz vienkāršākas nekā pastāvīgās patversmes. Gandrīz horizontāls ceļš ved uz pastāvīgo urvu, kura garums bieži sasniedz sešus metrus; gājiena vidū slīps gājiens tiek strauji atdalīts uz leju. Turklāt no pamatēdieniem dažreiz ir filiāles (kuru skaits svārstās no viena līdz četrām). Viņu funkcija ir izveidot vienu vai vairākas avārijas izejas jerboa. Slīpais ceļš ved uz dzīvnieka ligzdošanas kameru (kur atrodas sfēriska ligzda, kas izgatavota no sūnām, vilnas, dūnām, spalvām, sausas zāles), kas atrodas četrdesmit līdz simt desmit centimetru dziļumā. Horizontālais kurss, ko šie dzīvnieki izmanto dienas laikā, ir aizsērēts ar zemes spraudni. Populārais šī spraudņa nosaukums ir naba. Ziemas urvas ir daudz dziļākas nekā vasaras. Tos var lokalizēt divarpus metru dziļumā. Ziemas urbās ietilpst divas ligzdošanas kameras, kas atrodas dažādos dziļumos. Džerboa pagaidu urvas ir seklas. Tie ir izgatavoti kustības veidā, kas slīpi nonāk zemē. Vienam dzīvniekam var būt vairākas patversmes, kuras viena ar otru savienotas ar galerijām. Daži jerboas, kas dzīvo uz sava izplatības areāla ziemeļu robežas, izmanto tukšas Gopher urvas.

Lielā jerboa ir visēdājs grauzējs. Dzīvnieks ēd ne tikai augu produktus, bet arī dzīvnieku izcelsmes produktus. Pie pirmajām pieder augu saknes, sīpoli un sēklas. Otrajā grupā ietilpst kukaiņi. Džerboa viegli maina vienu ēdienu pret citu. Tomēr šis process ir tieši saistīts ar konkrēta ēdiena pieejamību, turklāt tas ir atkarīgs arī no gadalaika. Jerboas uzturā joprojām ietilpst galvenokārt zaļās augu daļas, sīpoli un sēklas, tas ir, augu izcelsmes pārtika. Jerboas bieži dažādo uzturu, izvēloties iesētās meloņu un arbūzu sēklas, kā arī zirņus, saulespuķu sēklas un graudaugus.

Džerbozām raksturīga tāda parādība kā ziemas guļas. Kā dažiem citiem grauzēju pārstāvjiem. Džerboas ziemas guļas sākums ir aukstā laika iestāšanās rudenī, kā likums, tas notiek septembrī. Tiesa, ir reizes, kad jerboas pārziemo tikai oktobrī. Džerboas ziemošanas ilgums, kā likums, svārstās no četriem līdz sešiem ar pusi mēnešiem, bet atkušņu laikā to var pārtraukt. Ilgums ir atkarīgs no jerboa dzīvesvietas reģiona. Liela jerboa neuzkrāj pārtiku ziemas laikam, salīdzinot, piemēram, ar burundukiem. Tā vietā pirms ziemas guļas lielā jerboa kļūst ļoti trekna. Tajā pašā laikā viņa ķermeņa svars bieži vien gandrīz dubultojas. Hibernācija beidzas pavasara pirmajā pusē, pēc tam tūlīt sākas pārošanās sezona. Grūtniecība lielu jerbou mātītēm ilgst apmēram divdesmit piecas dienas - katru gadu jerboa sievietes dod vienu metienu (divus ļoti reti). Kucēnu skaits svārstās no viena līdz astoņiem, parasti no trim līdz sešiem - līdz pusotra mēneša vecumam kucēni dzīvo kopā ar māti. Lielas jerboas sasniedz dzimumbriedumu apmēram divu gadu vecumā. Viņu vidējais dzīves ilgums ir trīs gadi, kas ir saistīts ne tikai ar liela skaita ienaidnieku klātbūtni, bet arī ar fizioloģiju (lai gan pirmais ir ļoti svarīgs).

Jerboas ir liels skaits ienaidnieku. Šis apstāklis ​​spēcīgi ietekmē šo dzīvnieku vidējo dzīves ilgumu. Ienaidnieki ir zīdītāji un plēsīgie putni, rāpuļi. Turklāt ievērojamu kaitējumu šo dzīvnieku populācijām rada antropogēno faktoru ietekme, proti, jerboa dzīvotnes dabisko perēku urbanizācija.

Jerboas var turēt mājās. Bet, protams, šis dzīvnieks nav labākā izvēle, izvēloties mājdzīvnieku. Iemesls ir jerboa dabiskās iezīmes: lēkšana un ātra skriešana tam ir vitāli svarīga, jo šie dzīvnieki ir ļoti aktīvi, un dzīves apstākļi, protams, neļauj dzīvniekiem piepildīt dabiskās vajadzības. Džerboa ir diezgan tīrs dzīvnieks. Viņi ļoti rūpējas par savu kažoku. Turklāt viņi izvēlas stingri noteiktu vietu tualetei. Ņemot vērā šo dzīvnieku kvalitāti, tīrīšana jāveic jaunā dzīvesvietā pēc vajadzības.

Jerboas ir grūti pieradināt. Šie dzīvnieki ļoti grūti pierod pie cilvēkiem. Turklāt saskare ar cilvēkiem dienas laikā izraisa stresu jerboas. Tas neizbēgami noved pie dzīvībai svarīgā ritma pārkāpumiem, kas ir aktīvi gan dienā, gan naktī. Bet pat tad, ja jerboa pierod pie cilvēka un pats dodas uz rokām, šis dzīvnieks visu mūžu paliek tikai mežonīgs.

Džerbojas turēšanas apstākļiem vajadzētu ļaut dzīvniekam saņemt pietiekamas fiziskās aktivitātes. Ja cilvēks tomēr nolēma iedegt jerboa, tad viņam vajadzētu padomāt par šī nosacījuma izpildi. Pretējā gadījumā jerboa var saslimt ar hipodinamiju un pat nomirt. Jerboas jāuztur plašos būros vai aviatoros, kas ir ievērojama izmēra. Tas attiecas ne tikai uz ierobežotās telpas garumu un platumu, bet arī uz augstumu - jāņem vērā fakts, ka šie dzīvnieki spēj lēkt līdz pusmetra augstumam. Vēl viens obligāts aizturēšanas nosacījums ir, ka kamerās nav neviena no plastmasas izgatavota priekšmeta. Nekādā gadījumā nav atļauts izmantot plastmasas paliktni, kuru dzīvnieks caursit bez lielām grūtībām un kā rezultātā tas var viegli izbēgt. Vienā būrī vai vienā putniņā nav iespējams turēt vairākas jerboas. Tas ir saistīts ar faktu, ka dzīvnieki ir diezgan agresīvi pret saviem radiniekiem.

Ainavai iežogojumā jābūt līdzīgai dabiskajai. Tas ir, ir jārada tādi apstākļi, kas pēc iespējas tuvāk jerboas biotopam to dabiskajā vidē. Būra vai putnu mājas apakšā tas ir jāpārklāj vai nu ar velēnu, vai arī jānosedz ar smiltīm. Tas ir saistīts ar faktu, ka jerboas to dabiskajā dzīvotnē dzīvo mīkstā augsnē. Cietā gultasvieta būrī var izraisīt nopietnus savainojumus šo dzīvnieku ķepām. Turklāt jaunajā biotopā jābūt dzeramā bļodiņai, bļodiņām pārtikai. Dzērāju var pasniegt gan kā dozatoru, gan kā parastu ūdens trauku. Būrī jābūt dažādām saknēm, mazām nūjiņām, sausai zālei. Šie ir materiāli, no kuriem jerboa var aprīkot sev ligzdošanas māju. Dzīvniekam tas ir nepieciešams, lai paslēptuos no briesmām un paliktu miega stāvoklī. Sods pakaišiem ir savas priekšrocības. Viņi vārās līdz faktam, ka jerboa varēs rakt caurumus, pat ja tie ir mazi. Šī ir instinktīva iezīme, ko dzīvniekiem piešķir daba. Tā neesamība var izraisīt dzīvnieka nervu sistēmas sabrukumu un pastāvīgu stresu.

Jerboas var atbrīvot no viņu būra. Nekādā gadījumā! Pie pirmās izdevības šie dzīvnieki izkļūs no būra. Pēc tam viņi slēpsies vientulīgākajā vietā.Viņu ārkārtējās spējas palīdzēs dzīvniekiem izveidot jaunu caurumu sev. Nakts stundās jerboas spēj izķidāt cauri 20-30 centimetru garam kursam, kad runa ir par mājas betona sienu, un 50 centimetriem, kad runa ir par mājas ķieģeļu sienu - tādējādi viņi dodas gulēt jaunā caurumā. Pēdējais, starp citu, tāpat kā dabā, aizsērē. Tikai šajā gadījumā jerboas aizver ieeju ar betona vai ķieģeļu drupačām.

Džerbou diētai, turot šos dzīvniekus dzīvoklī, vajadzētu būt līdzīgai viņu diētai dabiskajā vidē. Jerboas nevajag dot neko sāļu, piparīgu vai saldu. Cilvēkiem sagatavots ēdiens nav piemērots jerboa. No jerboa uztura ieteicams izslēgt arī eksotiskus augļus un ogas, kā arī jūras veltes. Galvenajam šī dzīvnieka ēdienam jābūt labības maisījumiem, augļiem un dārzeņiem; jerboas tiek barotas visdažādākajās labībās. Viņu uzturā vēlams iekļaut melones, arbūza, ķirbja, saulespuķu, bietes, burkānus, ābolus, bumbierus, kartupeļus, pienenes lapas, turklāt jerboas vienmēr neiebilst ēst augu saknes. Ziemā šiem dzīvniekiem ieteicams dot plānas vītolu, apšu, kļavu nūjas. Neaizmirstiet, ka jerboas pēc būtības ir visēdājošas, tāpēc nav vēlams aprobežoties tikai ar augu pārtiku - kraukšķi, sienāži, rupjmaizes tārpi un kodes, kā arī augu produkti padarīs jerboa uzturu pilnīgu. Jerboas nedzer daudz ūdens. Tomēr tam vienmēr jābūt pieejamam dzīvniekiem. Ir svarīgi, lai ūdens un visi pārējie pārtikas priekšmeti būtu tīri un mainītos katru dienu.


Skatīties video: Long eared Jerboa (Jūlijs 2022).


Komentāri:

  1. Phuoc

    Es varu daudz runāt par šo jautājumu.

  2. Voodoom

    Granted, this is a funny answer

  3. Aballach

    Es uzskatu, ka jums nav taisnība. Esmu pārliecināts. Es varu aizstāvēt pozīciju. Raksti man PM, sarunāsim.

  4. Desta

    viss nav tik vienkārši

  5. Douramar

    I think someone is stuck here



Uzrakstiet ziņojumu