Informācija

Lauvas

Lauvas



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Lauva ir zīdītāju klases suga. Pieder plēsēju kaķu grupai. Ir zināmi vairāk nekā divpadsmit lauvu pasugas. Viņi viens no otra atšķiras ar krēpes formu, izmēru utt. Lauvas dzīvo savannās un stepēs. Galvenais laupījuma objekts ir nagaiņu pārstāvji.

Lauvas tur lielās grupās, medī kolektīvi. Tēviņi var viņiem palīdzēt aizpildīt lielu laupījumu vai ar nobiedētiem dzīvniekiem aizrauties ar slazdu, kur viņus gaida lauvas.

Lauvām raksturīga seksuāla dimorfisms. Lauvu tēviņiem ir krēpes, kuru krāsa var mainīties un variēt no gaišas līdz tumšas nokrāsas. Aste ir vainagota ar pušķi. Kažokādas ir īsas. Smagākais lauva tika nogalināts 1936. gadā Transvaalā. Tās svars bija 313 kilogrami.

Vīriešu vidējais svars ir 170–185 kilogrami. Lauvu vidējais svars ir 120–125 kilogrami. Lauvas tēviņa ķermeņa garums (izņemot astes garumu), kā likums, nepārsniedz divus metrus un ir vidēji 180 centimetri. Astes garums svārstās no 90 līdz 105 centimetriem. Lionesses ķermeņa garums ir vidēji 150 centimetri. Astes garums svārstās no 70 līdz 100 centimetriem. Tēviņi dažkārt organizē īstas cīņas par mātītēm. Tie bieži beidzas ar viena no lauvu nāvi.

Lauvās barības uzņemšana ir stingri regulēta: dominējošais tēviņš ēd vispirms, pārējie seko viņam, lauvas mazuļi ēd pēdējo. Pārsteidzoši, ka lauvas guļ līdz divdesmit stundām dienā. Ir zināmi dažādi lauvu un citu panteru ģints pārstāvju hibrīdi. Daudzi no hibrīdiem spēj vairoties un krustoties ar oriģinālo sugu tēviņiem. Visi lauvu hibrīdi ar citiem Panther ģints pārstāvjiem (ligeri, tigroli, leoponi, yaguli) parādās tikai nebrīvē. Lauva ir svarīgs simbols mitoloģijā.

Lauvas ir salīdzinoši drošas cilvēkiem - starp tām kanibāli ir ārkārtīgi reti. Gluži pretēji, lauvas dod labumu cilvēkiem, piemēram, tajās valstīs, kur lauvu ir īpaši daudz un ir attīstīts ekotūrisms. Ekotūrisms šādām valstīm sniedz ievērojamus ienākumus.

Lauvām raksturīgs seksuāls dimorfisms. Tas nozīmē, ka pieaugušie lauvas ārējā struktūrā atšķiras viens no otra atkarībā no dzimuma (starp citu, šī īpašība nav raksturīga visiem plēsējiem). Pieaugušās lauvenes ir daudz mazākas nekā tēviņi un atšķiras no tām, ja nav grēku. Lauva vīriešiem ir apveltīta ar krēpēm, kuru krāsa mainās no gaiši nokrāsas līdz tumšai. Pastāv viedoklis, ka atkarībā no krēpes krāsas var spriest par lauvas raksturu. Lauvas ar vieglu krēpēm ir paklausīgākas un paklausīgākas (un arī nedaudz muļķīgas), salīdzinot ar lauvām ar tumšām krēpēm.

Lauvas ir apveltītas ar īsu kažokādu. Uz lauvas vēdera kažokādas krāsa ir gandrīz balta. Un virspusē tas mainās no gaiši smilšainas līdz sarkanbrūnai. Lauvas astes galā ir mazs pušķis.

Lauvu tēviņu svars ir par trešdaļu lielāks nekā mātīšu svars. Precīzāk, par 20–27%. Tēviņu svars var būt no 150 līdz 225 kilogramiem. Vidēji tas ir 170-185 kilogrami. Tā kā mātītes svars svārstās no 100 līdz 150 kilogramiem un vidējais svars ir 120–125 kilogrami. Zināmi dati par nošauto lauvu, kuras svars bija vienāds ar 272 kilogramiem. Smagākais nokautais lauva vēsturē ir lauva no Transvaal. Viņš tika nogalināts 1936. gadā un svēra 313 kilogramus. Tika iekļauts Ginesa rekordu grāmatā.

Nebrīvē lauvas parasti ir lielākās. Lauvas rekordsvars tika reģistrēts 1970. gadā Londonas zoodārzā. Viņš uzņēma 375 kilogramus. Lauvas rekordlaiks ir aptuveni 330 centimetri.

Indijas lauvas izmērs ir mazāks nekā afrikāņu. Tas ir maldinošs iespaids, kas var rasties dažu Āzijas ledus pasugas ārējo īpašību dēļ. Proti: Indijas lauvai ir vairāk tupēja ķermeņa, krēpes ir mazāk blīvas un diezgan stingri pie ķermeņa. Šīs pasugas pārstāvju masa, kā likums, svārstās no 110 līdz 120 kilogramiem, ja mēs runājam par lauvu, un no 160 līdz 190 kilogramiem, ja mēs runājam par tēviņu. Rekordiskais svars sieviešu vidū ir aptuveni 150 kilogrami. Rekordiskais svars vīriešu vidū ir aptuveni 220 kilogrami. Rekorda garums ir 2,92 metri.

Girsas mežs ir pēdējais Indijas lauvu patvērums. Līdz divdesmitā gadsimta vidum tas tā nebija - Āzijas (Indijas) lauva apdzīvoja Gudžarātu, Pendžabu un tika atrasta pat Rietumbengālē. Saskaņā ar 1969. gada datiem Kathiyavar pussalā Indijas rietumos palika 177 Indijas lauvas. Ārpus šīs pussalas Āzijas lauvas ilgu laiku nav atrastas - pēdējais no viņiem tika nogalināts deviņpadsmitā gadsimta beigās - 1884. gadā. Kathiyawar dienvidrietumos atrodas Girsas mežs, kura platība ir aptuveni 125 tūkstoši hektāru. Tas ir slavens ar to, ka jau 1900. gadā tajā dzīvojošie Indijas lauvas tika ņemti valsts aizsardzībā. Mūsu laikā Indijas lauva ir saglabājusies tikai Ģiras rezervātā.

Lauvas dzīvesveids ir raksturīgs visiem lielajiem kaķiem. Tā nav taisnība. Lauvas veido lielas grupas, tā sauktos lepnumus, t.i. nedzīvo vieni. Parasti vienā lepnumā ir vairākas mātītes, no viena līdz trim abu dzimumu tēviņiem un lauvu mazuļiem. Vīriešu loma ir teritorijas aizsardzība. Sievietes loma auklēšanā un medībās. Dažiem lepnumiem raksturīga specializācija vienā no laupīšanas veidiem. Vīrieša ikdienas uzturā ir līdz astoņpadsmit kilogramiem gaļas. Lai gan citi avoti pat norāda atbilstošo vērtību trīsdesmit viens kilograms.

Medību pamats ir kolektīvais dzīvesveids. Tā kā lauvu upuri ir gan vidēja, gan liela izmēra dzīvnieki, kolektīva "pienākumu sadale" palīdz ar tiem tikt galā. Lionesses nepiekrīt atsevišķām pozīcijām, starp tām ir sitēju lionesses. Pēdējie tuvojas potenciālajai ražošanai ārkārtīgi nelielā attālumā. Nākamais medību posms ir lēciens. Tās mērķis ir nosūtīt upuri slazdamies, kur to gaida vairāki cilvēki. Tēviņa loma tiek samazināta, lai palīdzētu gadījumā, ja cīņā ar lielu laupījumu ir nepieciešams brutāls spēks (tas var būt bifeļi vai žirafe). Medību taktika naktī ievērojami atšķiras no iepriekš aprakstītā. Lionesses mierīgi ieskauj ganāmpulku nakts aizsegā. Dažreiz tēviņi iejaucas šajā medībās. Ar skaļu rēcienu viņi mudina dzīvniekus uz vietu, kur lauvas sagaida slazdi.

Lauvām iecienītākais ēdiens ir zebri un savvaļas vēzis. Kad šo dzīvnieku ir daudz, lauvu sugu pārstāvji galvenokārt barojas ar viņiem. Parasti lauva ēd reizi 2-3 dienās. Tiesa, ja trūkst pārtikas, lauvas var iztikt bez tā vairākas nedēļas. Bads nopietni apdraud iedzīvotājus laikā, kad dzīvnieku ganāmpulki sāk sezonālo migrāciju. Ir reizes, kad lauvene ar maziem mazuļiem ir spiesta palikt viena, jo viņas lepnums aiziet kopā ar ganāmpulkiem, kas migrē pāri līdzenumiem.

Lauvu ēšana ir stingri reglamentēta. Pirmkārt, tiek ēst cietušā sirds, kā arī nieres un aknas. Tikai pēc tam gaļu ēd kopā ar ādu. Galvenais tēviņš ēd vispirms. Tas notiek pat tad, ja dominējošais tēviņš medībās vispār nepiedalījās. Ja ir daudz laupījumu vai galvenais lauva nav īpaši izsalcis, tad svētkos var piedalīties arī pārējie lepnuma locekļi. Pretējā gadījumā "nepilngadīgajiem" lepnuma dalībniekiem nav citas izvēles kā gaidīt, kamēr dominējošais lauva būs apmierināts. Lauvas mazuļus ēd pēdējie. Bieži vien galvenais tēviņš, paēdis, pārliecinās, ka arī mazuļiem vismaz kaut kas ir palicis. Ja ēdiens ir pieejams pārpilnībā, tad lauva ēd līdz kaulam, pēc kura tas nekavējoties kļūst miegains un aizmieg mazās ēnas saliņās. Ja liemenī ir kaut kas palicis, tad pēc lauvas aizmigšanas no viņas pulcējas plēsoņas, hiēnas un šakāļi. Lauvas guļ divdesmit stundas dienā.

Lauvu pārošanos papildina konkursa attiecības starp partneriem. Trīs mēnešus pēc pārošanās grūtniece aiziet no sava lepnuma. Lauvas paceļ nodalītu stūri, kur piedzimst viņas mazuļi. Lauvas mazuļi ir dzimuši pilnīgi bezpalīdzīgi un akli. Kucēniem ir plankumaina āda, kas izaugot kļūst vienmuļa. Ļoti reti ir atrodams pieaugušais lauva ar raksturīgiem "bērnišķīgiem" plankumiem. No pēcnācējiem, kā likums, izdzīvo ne vairāk kā puse mazuļu. Lauvas piens kalpo kā ēdiens lauvu mazuļiem no dzimšanas brīža līdz 6-7 mēnešu vecumam. Tad lauvu mazuļi ēd tikai gaļu. Kucēni pievienojas lepnumam apmēram divu mēnešu vecumā. Leo kļūst par pieaugušo piecu gadu vecumā. Pa šo laiku viņš iegūst savu optimālo izmēru.

Lauvām ir īpaši dominējošie rituāli. Dominējošais lauva iezīmē sava lepnuma teritoriālās robežas. Skaļš rēciens arī norāda, ka teritorija pieder noteiktam lauvam. Šīs izturēšanās iemesls un citu lauvu izslēgšana no viņu lepnuma, visticamāk, ir dominējošā lauvas vēlme pasargāt viņam piederošās mātītes no citu tēviņu mēģinājumiem. Lepnuma teritorija ir lauvu medību teritorija. Ja kādā gadījumā lauva izrāda interesi par kāda cita teritoriju, tad tas norāda uz karu, lauvas, savukārt, padzina arī citu cilvēku mātītes, neļaujot tām pievienoties lepnumam.

Ir lauvas ar baltu krāsu. Baltajos lauvos ir ievērojami samazināta pigmenta melanīna ražošana, ko izraisa recesīvā gēna izpausme. Šo lauvu krāsa svārstās no baltas līdz krēmīgi smilškrāsai. Baltajiem lauvām bieži ir zilas acis tāda paša zema pigmenta melanīna dēļ. Mūsu laikā pasaulē dzīvo tikai apmēram trīs simti balto lauvu pārstāvju. Ir pat noteiktas programmas, kuru mērķis ir saglabāt šāda veida krāsas. Tomēr šāda krāsa pašiem baltajiem lauvām nedod nekādu labumu, drīzāk, tieši pretēji, sāp, jo medību laikā tie tos atmasko. Atbildot uz jautājumu, no kurienes nāk baltā krāsa, tiek pieņemts, ka attiecīgais gēns tika saglabāts no tāliem senčiem.

Ir zināmi dažādi lauvu un citu panteru ģints pārstāvju hibrīdi. Tie ir liger, tigrolev, leopon, yagulev.
Līgeris ir lauvas un tīģera hibrīds. Aprakstot tā izskatu, mēs varam teikt, ka kaisītājs atgādina ļoti lielu lauvu, kas apveltīts ar izplūdušām svītrām. Tēviņiem ir īsas krēpes. Liger ir lielākais no visiem mūsdienu kaķiem. Šī hibrīda mātītes var radīt pēcnācējus, krustojoties ar oriģinālo sugu tēviņiem.
Tīģeri ir lauvas un tīģera hibrīds. Tīģerim uz ķermeņa var būt gan svītras (mantotas no tēva), gan plankumi (mantoti no mātes). Dažiem vīriešu tīģeriem ir īsi vīri. Mātītes spēj vairoties un krustojas ar oriģinālo sugu tēviņiem. Tīģeru lielums parasti nav lielāks par vecāku izmēru. Vidējais svars ir 150 kilogrami.
Leopons ir lauvas un leoparda hibrīds. Pēc izskata leopons ir līdzīgs mazam plankumainajam lauvam. Leopolds ir lielāks nekā leopards, bet mazāks nekā lauva. Leoponu astes galā ir mazs pušķis. Turklāt vīriešu leoponiem ir īss krēpes.
Jagulyov ir lauvas un jaguāra hibrīds. Yagulev ir plankumaina āda. Pēc izskata tas ir līdzīgs leoponam.
Visi iepriekš minētie lauvu indivīdu hibrīdi ar citiem ģints pārstāvjiem.

Panthers parādās tikai nebrīvē. Tas ir saistīts ar faktu, ka dažādu sugu pārstāvjiem ir iespēja tuvoties viens otram, savukārt dabiskajā vidē šādi krustojumi ir gandrīz neiespējami sugas izturēšanās un ģeogrāfiskās izolācijas dēļ.

Lauva ir dzīvnieku karalis. Eiropā lauva tiek asociēta kā varas simbols. Šis simbols apvieno saules un uguns spēku. Heraldikā lauva ir karaliskās muižniecības un cieņas simbols.

Ķīnas lauva ir mitoloģizēts attēls. Tā kopš seniem laikiem pastāv Dienvidaustrumu Āzijas valstīs. Ar īstu lauvu viņam ir maz kopīga. Bet viņš ļoti viegli atgādina noteiktu mītisku radījumu. Ja domājat saskaņā ar senās Ķīnas uzskatiem, lauva sevi pasniedz kā mītisku likuma aizstāvi. Leo darbojas arī kā svēto struktūru sargs. Panākumi un vara vienmēr ir bijuši saistīti ar lauvu. Ķīniešu impērijā lauvas figūras stāvēja sardzē pie administratīvo ēku, valdības rezidenču, imperatora kapavietu un reliģisko ēku vārtiem.

Lauva ir svarīgs simbols mitoloģijā. Piemēram, Ēģiptē lauva ir karaliskās cieņas un dievišķās autoritātes simbols. Dažu dieviešu tēls kaut kādā veidā ir saistīts ar lauvām: dieviete Sekhmeta tika attēlota kā sieviete, kurai bija piešķirta lauvas galva; dieviete Basta ir kā sieviete ar kaķa galvu vai tieši kā kaķis (un viņas sākotnējais tēls ir lauva). Grieķi un asīrieši lauvas uzskatīja par dieviešu pavadoņiem. Daži radījumi mitoloģijā ir tikai daļēji lauvas. Piemēram, grifs. Šis radījums ir puse lauvas un puse ērgļa. Ir vērts atzīmēt faktu, ka grifs ir diezgan populārs attēls, jo to bieži var atrast literatūrā, heraldikā, tēlniecībā un pat mūsdienās datorspēlēs. Chimera ir vēl viena mitoloģiska būtne. Grieķijas himēras kakls un galva tika attēloti kā lauvas; šī būtne bija apveltīta ar kazas ķermeni un pūķa asti. Slavenā mītiskā būtne ir Sfinksa. Tas ir apveltīts ar lauvas ķermeni un kājām, sievietes galvu un ērgļa spārniem.

Pieaugušie ir neievainojami plēsējiem. Praktiski tas tā ir. Lauvu vecie un jaunie pārstāvji, un, protams, jaunākie īpatņi - lauvu mazuļi var būt salīdzinoši neaizsargāti pret plankumainajām hiēnām. Lauvām visbīstamākais ir izsalkums ēdiena neesamības laikā vai saikne ar citu lauvu, kas var rasties, piemēram, konkurences dēļ par pārtiku. Starp citu, šāda konkurence ir iespējama ar citiem plēsējiem, piemēram, gepardiem, leopardiem, hiēnām utt. Lauvas parasti uzvar šajā konkursā. Interesanti, ka hiēnas ir diezgan viegli zemākas par upuriem tikai lielam lauvam. Sākot no lauvas, hiēnas var paši ņemt savu laupījumu.

Cilvēks ir svarīgs briesmas lauvām. Pat nacionālajos parkos lauvu sugu pārstāvjus pastāvīgi iznīcina cilvēki, un dažās Āfrikas kontinenta valstīs lauvu medības nav aizliegtas ar likumu - viņu gaļu izmanto pārtikai. Šautenes šāvieni nav vienīgais lauvu iznīcināšanas avots. Cilvēki izmanto arī bultiņas, izgudro slazdus. Labs veids ir izmantot indes ēsmas. Pēdējā lomā parasti tiek izmantots saindēts liemenis. Tomēr tieša lauvu nogalināšana nebūt nav vienīgais kaitējums, ko lauvai var nodarīt.

Liellopu audzēšanas un lauksaimniecības attīstības rezultātā šīs sugas vēsturiskais biotops ir ievērojami samazinājies. Cilvēka darbība noveda pie tā, ka lauvas (tāpat kā daudzi citi plēsēji) bija spiesti meklēt jaunas teritorijas, kuras tajā laikā vēl nebija apguvušas cilvēki. Pat tagad Āfrikas kontinentā lauvas galvenokārt dzīvo tikai medību rezervātos, savukārt pirms apmēram pusotra gadsimta šīs sugas īpatņi apdzīvoja visu Āfriku uz dienvidiem no Sahāras tuksneša.Mūsu laikā lauvu populācija Āfrikas kontinenta rietumu daļā nepārtraukti samazinās. Acīmredzot viss notiek, lai nodrošinātu, ka lauva paliek tikai šī kontinenta dienvidu un austrumu daļās.

Rezervju robežas ir konflikta vieta starp lauvu un cilvēku. Salīdzinoši vienkārši pasākumi var mazināt šī konflikta sekas. Piemēram, dzīvs stiepļu žogs. Tas tiek darīts, lai novērstu lauvu iespēju iekļūt apdzīvotās vietās netālu no rezervāta. Kas notiek ar lauvām, kuras joprojām pārvar šādus šķēršļus? Tas viss ir atkarīgs no šāda "akta" mērķa. Ja pieaugušais lauva tādējādi centās paplašināt sava lepnuma robežas, tad, ja iespējams, viņi mēģina viņu atgriezt. Pēc tam lauva vairs nemēģinās atkārtot savu eksperimentu. Tomēr, ja mēs runājam par jaunu lauvu, kas iekļūst žogā, lai palutinātu sevi ar liellopu nonāvēšanu, tad šādu lauvu var apturēt, vienkārši atgriežoties rezervē. Āfrikas kontinentā, kur iedzīvotāji specializējas liellopu audzēšanā, viņi cenšas sagrābt šādus lauvas.

Lauvas ir bīstamas cilvēkiem. Ne pilnīgi patiess apgalvojums. Patiesībā, pat ja lauva ir veikusi ceļu uz apmetnēm, uzbrukumi personai ir ārkārtīgi un ārkārtīgi reti - parasti tie ir veci vai ievainoti lauvas. Nolemti nāvei badā, viņi var kļūt par kanibāliem. Parasti, satikuši cilvēku, lauvas pašas aizbrauc. Turklāt vietās, kur ir daudz tūristu un tūristu, lauvas bieži vien pat sevi neuztrauc. Viņi mierīgi dodas biznesā vai atpūšas.

Lauvas var pārnēsāt kaķu imūndeficīta vīrusu. Šis vīruss, līdzīgs HIV, var inficēt pat mājas kaķus un viņiem ir letāls. Lai arī lauvām kaķu imūndeficīta vīruss acīmredzami nerada nopietnas briesmas. Ievērojama daļa šīs sugas populāciju ir inficēti ar šo vīrusu. Tādējādi šādas infekcijas dabiskais fokuss tiek pastāvīgi uzturēts.

IUCN paņēma lauvas aizsardzībā. Starptautiskā dabas aizsardzības savienība aizsargā esošās lauvu populācijas. Aziātu lauva ir iekļauta Sarkanajā grāmatā. Tā statuss ir apdraudēts. Kad lauvu populācija sava mazā skaita dēļ vairs nevarēja sevi atjaunot, dažās Āfrikas rezervēs tika izmantota mākslīgā apsēklošana. Lauvas pēcnācējus labi gūst nebrīvē. Tādējādi daži zooloģiskie dārzi ir izveidojuši savu Indijas lauvas populāciju. To izmanto, lai uzturētu Indijas lauvu skaitu viņu dabiskajā vidē.


Skatīties video: Ventspils IT challange 2017Liepājas lauvas (Augusts 2022).