Informācija

Zvirbuļi

Zvirbuļi



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Karteņa pasūtījumā iekļautas vairāk nekā pieci tūkstoši putnu sugu. Dažādu sugu pārstāvji ir mazi un vidēja lieluma putni.

Krauklis ir lielākais garāžu pārstāvis. Tās masa, kā likums, svārstās no pusotra līdz pusotram kilogramam, bet bieži pārsniedz pēdējo skaitli. Korolek ir mazākais garāžu pārstāvis Krievijas Federācijā. Tās masa svārstās no pieciem līdz septiņiem gramiem. Daži saules putni sver tikai trīs gramus.

Garāmgājēju spārni var būt neass un īss, vai ass un garš. Primāro lidojuma spalvu skaits indivīdos svārstās no deviņiem līdz vienpadsmit, bet sekundāro - ar deviņiem. Parasti ir divpadsmit astes spalvas, taču to skaits var mainīties no sešiem līdz sešpadsmit.

Starp gardēniem tiek atzīmēta seksuāla dimorfisma klātbūtne. Viņš izpaužas sevī, protams, lielumā un izskatā, kā arī balsī. Putniem, kas pieder pie gardēžu kārtas, ir augsti attīstītas smadzenes.

Ievērojamas sugas daļas dzīve ir saistīta ar krūmiem un koksnes veģetāciju, turklāt dažu sugu indivīdi (piemēram, vaboles, rieksti, pikas utt.) Gandrīz visu laiku pavada kokos.

Passeriformes ir monogāmi cāļi. Izperētie cāļi ir kaili, akli un attiecīgi bezpalīdzīgi - viņi atrodas ligzdā vismaz desmit dienas, tas ir, šo laika posmu, līdz tie ir pārklāti ar apspalvojumu. Zvirbuļi rūpīgi sakārto savas ligzdas. Pīlēšana kafejnīcās ir pabeigta, tā notiek reizi gadā.

Šo putnu uzturs ir ļoti daudzveidīgs. Ievērojama daļa gājēju putnu sugu tiek klasificētas kā mazkustīgas. Kas attiecas uz zvirbulēm (īstām zvirbulēm), tās tiek apvienotas mazu putnu ģintī un pieder audēju ģimenei.

Indivīdu ķermeņa garums svārstās no divpadsmit līdz septiņpadsmit centimetriem. Zvirbuļi ir plaši izplatīti. 12 sugas - 17 sugas, ieskaitot mājas zvirbuļus, lauku, tuksneša zvirbuļus. Vairumā gadījumu tos tur saimēs.

Kafetēriju pasūtījums ir ļoti daudz. Tajā ietilpst vairāk nekā pieci tūkstoši putnu sugu. Apmēram sešdesmit trīs procenti putnu, kas apdzīvo mūsu planētu, ir uzticēti šai kārtībai.

Dažādu garāžu sugu pārstāvji pēc izskata ir līdzīgi viens otram. Tas absolūti tā nav. Gluži pretēji, šie putni ir ārkārtīgi daudzveidīgi. Piemēram, knābim ir atšķirīga forma. Dažos indivīdos tas ir samērā taisns, citos tas ir saplacināts no augšas uz leju, citās - trīsstūrveida, ceturtajā - īss un masīvs, bet piektajā - garš un izliekts. Spārni var būt neass un īss, vai ass un garš. Aste var būt gan gara, gan īsa, vai arī dakšveida, ķīļveidīga, pakāpienveida, noapaļota vai taisni sagriezta.

Starp garāžām ir daudz sauszemes sugu. Salīdzinoši maz. Tajos ietilpst, piemēram, kalti, krāsnis, vagoni un daži cīruli. Daudzi putni - ordeņa pārstāvji - var droši saukties par gaisa iemītniekiem. Un bezdelīgas tam ir dzīvs pierādījums.

Zvirbuļi apdzīvo visu zemeslodi. Lielākā daļa gardēžu dzīvo mežu apgabalos, kur ir silts un karsts platums. Tuvojoties ziemeļiem, to skaits ievērojami samazinās. Piemēram, Krievijas Federācijas Eiropas daļas tundrā ne vairāk kā divdesmit deviņi procenti no kopējā šajā teritorijā reģistrēto putnu sugu skaita pieder gardēniem. Runājot par Jakutiju, ir vēl mazāk garāžu sugu.

Kamerīnas ligzdo uz zemes. Daži indivīdi. Citi klinšu plaisās vai uz klintīm. Bieži vien urvu ligzdu var izvietot urvos. Ievērojams skaits sugu veido ligzdas krūmos un kokos. Dažas sugas ligzdo cilvēku struktūrās. Parasti tēviņu nosaka ar ligzdas struktūras vietu. Sajūgs (un viena gada laikā ir divi no tiem) parasti satur četras līdz sešas olas, taču šis skaits var mainīties gan vienā, gan otrā virzienā. Olas ir maza izmēra un diezgan daudzveidīgas krāsas (lielākajā daļā sugu). Interesants fakts ir tas, ka dažreiz otrais sajūgs iekrīt tajā laika intervālā, kad pirmā cāļi vēl nav kļuvuši neatkarīgi. Šajā gadījumā tēviņš rūpējas par pirmo slotu. Inkubācija ilgst no vienpadsmit līdz četrpadsmit dienām (lielākajā daļā sugu). Jau desmit līdz vienpadsmit dienas pēc piedzimšanas cāļi ir gatavi atstāt ligzdu. Jauni indivīdi kļūst seksuāli nobrieduši, parasti, gada vecumā.

Mājas zvirbulis ir mazs putns, visuresošs visā Krievijas Federācijā. Mājas zvirbuļa ķermeņa garums ir no četrpadsmit līdz piecpadsmit centimetriem, spārnu platums ir vidēji divdesmit viens līdz divdesmit divi centimetri, ķermeņa svars svārstās no divdesmit trim līdz četrdesmit gramiem. Šī zvirbuļa uzbūve ir kompakta. Mājas zvirbulis ir cilvēka kaimiņš, to bieži var redzēt pilsētas ielās, strādnieku apmetnēs. Šīs sugas indivīdi būvē ligzdas Adobe ēku plaisās, zem māju jumtiem. Mājas zvirbuļu sajūgs satur piecas vai sešas olas. Viņu virsma ir vai nu pelēcīgi zila (apveltīta ar brūniem plankumiem), vai balta. Olu inkubācija notiek vienpadsmit līdz trīspadsmit dienu laikā. Gan vīrieši, gan sievietes baro mazuļus. Jaunu cilvēku uzturā galvenokārt ir kukaiņi. Cāļi izlido no ligzdas desmitajā dienā pēc piedzimšanas.

Zvirbuļi ir auglīgi putni. Gada laikā viņi izšķīlušies divus (ziemeļos) vai pat trīs (dienvidos). Pirmā sajūga cāļi parādās maija beigās vai jūnija sākumā, bet otrā sajūga cāļi - jūlijā. Bieži vien slimojas slimojas ar briežiem, dažreiz zvirbuļu uzkrāšanās laukos sasniedz vairākus tūkstošus īpatņu. Jau rudens beigās zvirbuļiem ir pārtraukts seksuālais cikls. Tas nozīmē, ka tēviņi atkal sāk rūpēties par mātītēm, atjauno vecās ligzdas, nes tajās celtniecības materiālus, mājas zvirbuļi šajā periodā atkal animēti čirkst. Starp citu, labotās ligzdas kalpos par patvērumu zvirbuļiem aukstās ziemās.

Mājas zvirbulis ir mazkustīgs putns. Gandrīz visā izplatīšanas apgabalā. Izņēmumi ir ziemeļu ziemeļu reģionu indivīdi - ziemošanai tie lido uz dienvidiem, dažreiz nobraucot līdz tūkstoš kilometriem. Indivīdi, kas ligzdo Vidusāzijā ziemai, pārceļas uz Indiju un Dienvidrietumu Āziju. Runājot par vispārīgo izplatības apgabalu, mājas zvirbulis ir izplatīts putns Eiropā un Āzijā (to nevar atrast tikai Arktikā), Āfrikā, Amerikā, Jaunzēlandē, Austrālijā un daudzās salās.

Mājas zvirbulis ir noderīgs putns. Krievijas Federācijas ziemeļu reģionos šīs sugas indivīdi iznīcina dārza kaitēkļus, nesot labumu cilvēkiem. Bet Krievijas dienvidu reģionos mājas zvirbulis nodara būtisku kaitējumu. Vasarā tiek bojātas eļļas augu sēklas un graudu kultūras, kā arī ogas. Jāatzīmē, ka pārējā gada laikā mājas zvirbuļu nodarītais kaitējums ir nenozīmīgs.

Mājas zvirbuļi nevar dzīvot nebrīvē. Gluži pretēji, viņi ļoti ilgi var dzīvot nebrīvē. Mājas zvirbuļi ir nepretenciozi pārtikai. Viņu uzturā jāiekļauj graudu maisījums. Tam pievieno mīkstu ēdienu, saulespuķu un rīsus. Mājas zvirbuļi var pat vairoties nebrīvē. Viņi kļūst pilnīgi pieradināti, ja tos tieši pirms iziešanas izņem no ligzdas. Ligzdošanas periodā ir jārūpējas par to, lai putnu mājā būtu ligzdošanas vietas. Piekārtās ligzdas augstumam jābūt vidēji trīsdesmit pieciem centimetriem, bet grīdas laukumam jābūt piecpadsmit līdz piecpadsmit centimetriem. Rūpējoties par pēcnācējiem, zvirbuļa uzturā jāpievieno dzīvnieku barība. Tie ir dzīvi kukaiņi un to kāpuri, sasmalcināta cieti vārīta ola, bezskābs biezpiens, kā arī svaigi garšaugi.

Zvirbulis pēc izskata un dzīves veida atgādina mājas zvirbuli. Šo divu sugu īpatņu apspalvojuma krāsa patiešām ir līdzīga, tomēr zemes zvirbuļiem, atšķirībā no mājas zvirbuļiem, uz spārniem un astes ir balti plankumi. Zvirbulis nav tik izplatīts kā mājas zvirbulis. Tas dzīvo Gobi tuksnesī, un Krievijas Federācijas teritorijā to var atrast Dienvidaustrumu Transbaikālijas un Altaja dienvidaustrumu teritorijās. Zvirbulis ir pastāvīgais putns. Pēc dzīves veida zvirbulis joprojām atšķiras no mājas zvirbuļa. Zemes zvirbulis dzīvo plašās ielejās, tuksneša kalnos un kalnainās stepēs. Pamesti grauzēju urvi kalpo kā zemūdens zvirbuļu ligzdošanas un nakšņošanas vietas. Ligzda atrodas dziļumā, kas sasniedz septiņdesmit piecus centimetrus no ieejas urvā. Zemes zvirbulis ligzdu ievieto ligzdā bijušā grauzēja bijušajā izmitināšanas kamerā; tā ir depresija siena kaudzē, kuru apmācījis šis grauzējs. Šī depresija dažreiz ir izklāta ar spalvām, bet visbiežāk zemes zvirbulis izmanto vilnu. Sajūgā ir piecas vai sešas olas. Jauni indivīdi sadomājas mazās saimēs. Šajā sastāvā jaunie zvirbuļi pavada ziemu. Zemes zvirbuļu uzturā ietilpst stepju zāles sēklas un kukaiņi.

Akmens zvirbulim ir pieticīga spalvas krāsa. Tās tonis ir vienmuļi brūns, bet uz krūtīm ir dzelteni plankumi, un uz astes ir balta pirmsapikālā josla. Pēc izmēra akmens zvirbulis ir nedaudz lielāks nekā mājas zvirbulis. Tās svars, kā likums, svārstās no trīsdesmit līdz trīsdesmit sešiem gramiem. Šis zvirbulis ir ļoti mobils un skaļš. Runājot par pēdējo, to pašu akmens zvirbuļus ir vieglāk noteikt ar savu balsi. Uz zemes virsmas putns pārvietojas, lecot, tas diezgan ilgi var uzturēties gaisā. Akmens zvirbuļa uzturā ietilpst kukaiņi un ogas. Putns var radīt būtisku kaitējumu, ēdot graudus laukos, kas atrodas netālu no tā dzīvotnes.

Akmens zvirbulis ir visuresošs. Noteikti ne tādā veidā. Šīs sugas indivīdu izplatības apgabals aptver Ziemeļrietumāfrikas un Dienvideiropas teritorijas, kā arī teritorijas no Transbaikālijas, Mongolijas, Ķīnas un Indijas līdz Izraēlai un Mazajai Āzijai. Visā izplatības apgabalā šis putns ir sastopams sporādiski. Izplatīšanas diapazona dienvidu daļās akmens zvirbulis ir mazkustīgs, bet ziemeļu daļās - gājputns. Akmens zvirbulis apmetas uz akmeņainām kalnu nogāzēm un klintīm, māla un akmeņainām klintīm. Jau aprīlī šīs sugas īpatņi sāk vairoties, tēviņi sāk dziedāt. Akmens zvirbuļi ligzdo kolonijās. Vienā kolonijā dažreiz ir vairāki desmiti pāru. Sajūgā parasti ir piecas vai sešas olas, bet to skaits var mainīties no četrām līdz septiņām. Olu virsma ir zaļgani balta vai balta. Uz tā ir skaidri redzami tumši plankumi. Cāļi ligzdā uzturas apmēram divdesmit dienas. Lidojošie cāļi kļūst jūnijā, un sākumā slotiņi dzīvo atsevišķi. Tikai sākoties rudens sezonai, jauni indivīdi klejojas ganāmpulkos. Pārtikas meklēšana liek putniem dzīvot nomadu dzīvesveidā. Vasarā akmens zvirbulis ligzdo divreiz.

Lauka zvirbulis ir cilvēka istabas biedrs. Viņš, tāpat kā mājas zvirbulis, bieži aprīko ligzdas cilvēku apmetnēs, piemēram, zem māju jumtiem. Tomēr viņš daudz biežāk ligzdas būvē dabiskā vidē. Lauka zvirbulis ligzdo lielos dārzos, parkos, organizē ligzdas krūmos, mežu zemēs, pie biržu malām. Ligzda bieži atrodas zemes tukšumos un dobumos. Sajūgā ir četras līdz astoņas olas, bet visbiežāk to skaits ir piecas vai sešas. Olu virsmai ir pelēcīga vai balta krāsa, uz kuras parādās mazi tumši plankumi.

Lauka zvirbulis ir noderīgs putns. Ja mēs ņemtu vērā gadījumu, kad zvirbulis ziemā sakrāj nezāļu sēklas. Tas ir nekaitīgs lielās apmetnēs un izplatības areāla ziemeļu reģionos (tas aptver Eiropas un Āzijas teritorijas). Tas izskaidrojams ar to, ka zvirbuļu skaits šeit ir nenozīmīgs, un nav plašu maizes kultūru. Izplatīšanas apgabala dienvidu apgabalos, kur zvirbuļu skaits ir liels un aramkopība ir ļoti attīstīta, šīs sugas īpatņi var radīt ievērojamu kaitējumu. Lauka zvirbulis spēj radīt ļoti lielu kaitējumu saulespuķu, kaņepju, graudu kultūrām (īpaši prosa). Tika reģistrēti gadījumi, kad šie putni nogādāja ražu tādā stāvoklī, ka tās novākšana kļuva nerentabla. Gadās, ka gar meža jostām zvirbuļi knābā līdz deviņdesmit procentiem no kviešu ausīm. Augļu dārzos un ogu stādījumos cieš arī iebrukumi lauka zvirbuļos, kas lauksaimniecībai ir daudz kaitīgāki nekā mājas zvirbuļi. Ja lauka zvirbuļu skaits ir ļoti liels, ar to pat notiek cīņa.

Tuksneša zvirbulis ievērojami atšķiras no citiem zvirbuļiem. Pirmkārt, tai ir gaišas krāsas apspalvojums. Otrkārt, viņa balss ir diezgan atšķirīga no ievērojama skaita citu zvirbuļu balss. Tikai noteikts skaits tuksneša zvirbuļu izstaroto skaņu ir nedaudz līdzīgs mājas zvirbuļa čīkstēšanai. Tuksneša zvirbuļa izplatības zona aptver Irānas austrumu, Austrumu un Ziemeļāfrikas teritorijas, apmetas kalnainos un smilšainos tuksnešos, kas apveltīti ar krūmāju veģetāciju. Tuksneša zvirbuļi ir mazkustīgi putni. Viņu uzturā ietilpst augu sēklas, kā arī mazu kukaiņu kūniņas un kāpuri.

Saksas zvirbulis ir tik nosaukts tā dzīvotnes dēļ. Šo zvirbuļu izplatības apgabals aptver Vidusāzijas un Centrālāzijas pustuksus un tuksnešus. Sakša biezokņi, tāpat kā daži citi krūmi, kļūst par saksa zvirbuļu vietu, kur veidot savas ligzdas. Paradumu ziņā šīs sugas īpatņi ir līdzīgi citiem zvirbuļiem, bet saksa zvirbulis nekaitē lauksaimniecībai.

Zelta zvirbulim ir skaista spalvas krāsa. Plūmi raksturo zeltaini dzelteni nokrāsas. Astes un lidojuma spalvas ir tumši brūnā krāsā, tuvojoties virsotnei, svārku baltā krāsa kļūst dzeltena. Knābis ir sārts, bet pārošanās sezonā tas kļūst melns. Sieviešu zelta zvirbuļa apspalvojums ir brūngani dzeltenā krāsā. Pieaugušo garums sasniedz trīspadsmit centimetrus.

Zelta zvirbulis ir mazpazīstams putns. Atrasts Sarkanās jūras piekrastes reģionos. Tādējādi to var redzēt tādās valstīs kā Arābija, Somālija un dažas citas. Krūmu biezokņos kolonijās aug zelta zvirbulis. Ligzdas celtniecības materiāli ir zari un zāle. Ligzda ir celta uz kokiem vai krūmiem. Sajūgā ir trīs vai četras olas. Olu gaišā virsma ir pārklāta ar brūnganiem plankumiem. Zelta zvirbuļa uzturā ietilpst dažādu augu sēklas. Tomēr šis putns baro savus pēcnācējus ar kukaiņiem.

Zelta zvirbuļus ir viegli turēt mājās. Patiešām, šie putni ir diezgan izvēlīgi attiecībā uz turēšanas apstākļiem, un viņu patīkamā spalvu krāsa vienmēr ir patīkama acīm. Vislabāk zelta zvirbuļus turēt dārza iežogojumos, bet var arī lielos būros. Ja zvirbulis tiek audzēts aviatoros, tad putnus ieteicams turēt nelielā barā. Zelta zvirbuļi veido ligzdas uz krūmiem.Inkubācijā piedalās tikai sieviete. Tas ilgst apmēram desmit dienas. Deviņas līdz trīspadsmit dienas pēc piedzimšanas cāļi pamet ligzdu. Pēcnācēju barošanas procesā zelta zvirbuļiem jādod dzīvi kukaiņi un to kāpuri.

Daudzi dzejnieki, rakstnieki, mākslinieki par savas iedvesmas objektu ir izvēlējušies zvirbuļus. Piemēram, dažreiz no mums, dziedājot Afrodīti, Sappho (sengrieķu dzejniece) attēloja dievietes pajūgu, ko zīmēja neviens cits kā zvirbuļi. Zvirbulis pat kļuva par viena no seno grieķu dzejnieku odes priekšmetu. Princese Olga, kura valdīja Krievijā desmitajā gadsimtā, kā pretdarbības ieroci izmantoja zvirbuļus (kopā ar dziļumu). Vēloties atriebties par sava vīra slepkavību, ko izdarījuši Drevlijieši, princese piesieta putnu astes (tas ir gruzdējošs materiāls). Pēc tam putni izraisīja ugunsgrēku Drevlyans pilsētā. Vārds "Sparrow" kļuva par slavenā bērnu žurnāla nosaukumu, kuru izdeva Marshak, viņš arī uzrakstīja dzejoli "Sparrow in the Zoo", kuru visi bērni mīl. Un tad ir tāds izteiciens kā "nošauts zvirbulis", ko parasti lieto saistībā ar pieredzējušu cilvēku. Dažās pilsētās zvirbulim ir uzstādīti pieminekļi. Piemēram, tāds ir Bostonā. Tās celtniecības iemesls ir pateicība zvirbulim par kultūru un dārzu atbrīvošanu no kāpuru iebrukumiem. Fakts ir tāds, ka šai Amerikas pilsētai "uzbruka" tik milzīgs skaits tajā laikā nezināmu kukaiņu, ka tika radīta plašas maisīšanas sajūta. Zvirbuļi bez lielām grūtībām tika galā ar šiem kaitēkļiem (tos speciāli atveda no Anglijas, un pēc savas funkcijas pildīšanas viņi palika dzīvot jaunā vietā). Piemineklis zvirbulim redzams Baltkrievijā - Baranoviču pilsētā. Un, protams, Sanktpēterburgā ir piemineklis šim putnam. Viņš iemūžināja populārās bērnu dziesmas varoni - Chizhik-Pyzhik.

Zvirbulis savu vārdu ieguva no sava rakstura. Ilgu cilvēku un zvirbuļa līdzāspastāvēšanas laiku (mājas zvirbulis ir vistuvāk sugai cilvēku apdzīvošanai), cilvēks ir sīki izpētījis šī putna dabu. Zvirbuļi bija viltīgi, drosmīgi, bet kaitinoši un zaglēni. Saskaņā ar populārām baumām, vārds zvirbulis nāk no diviem vārdiem: "zaglis" un "sita". Šai saliekamajai hipotēzei ir tiesības pastāvēt, tās pamats nav ļoti pamatots. Saskaņā ar citu, ticamāku versiju, zvirbulis tiek nosaukts tā čiepstē. Onomatopoēzes pamats deva vārdu šim putnam. No vārda "coo" nāca vārdi "zvirbulis" un "zvirbulis", jo tie ir līdzskaņi ar viņu. Zvirbulis kļuva par "zvirbuli" tieši tā atdzišanas dēļ.

Atrasti mazie zvirbuļu cāļi cilvēkam nav viegli barojami. Gluži pretēji, tas ir daudz vieglāk nekā pieauguši indivīdi. Mazie dzeltenie zvirbuļi nejūt bailes attiecībā pret cilvēkiem un viegli atver knābi barošanai. Mazi kukaiņi (piemēram, crickets), kā arī skudru "olas" ir ideāls ēdiens tiem. Nav ieteicams dot sliekas jaundzimušajiem cāļiem, jo ​​tie bieži izrādās inficēti ar helmintiem. Jums nevajadzētu dot arī miltus tārpiem - tas ir pārāk rupjš ēdiens mazuļiem. Ja kāda iemesla dēļ dzīvs ēdiens nav pieejams, tad zvirbuļiem jādod vistas olas, kas ir dzīvas pārtikas aizstājējs. Olas vispirms ir cieti vārītas un pēc iespējas labāk sasmalcinātas. Turklāt cāļiem var dot gaļu un biezpienu ar zemu tauku saturu. Jebkura maisījuma konsistencei vajadzētu ļaut tam iebērt bumbiņās, kuras ir viegli norīt. Zvirbuļus baro ar pincetēm. Pēc tam, kad mazulis ir norijis trīs vai četras bumbiņas, viņa knābā vajadzētu pilēt nedaudz ūdens. Barošanas biežums ir reizi stundā, izņemot naktī. Cālis sāks novērsties no pārtikas, tiklīdz tas būs pilns. Tam parasti seko izkārnījuma kapsulas izdalīšanās.


Skatīties video: NOTIŅAS - Gotiņa 2013 (Augusts 2022).